SLD: Walczymy o prawa kobiet

dodano 2016-09-27 12:10 w kategorii: Akcje

W parlamencie trwa walka o prawa kobiet do decydowania o własnym zdrowiu i życiu. W całym kraju odbywają się pikiety i protesty. W niedzielę  25 września na konferencji prasowej, stanowisko zaprezentowały przedstawicielki podlaskiego Forum Równych Szans i Praw Kobiet SLD.

Przewodnicząca Forum Równych Szans i Praw Kobiet Małgorzata Bil-Jaruzelska: Jak każdy rozsądny człowiek uważamy, że aborcja jest złem. Jednak jeszcze większym złem jest próba zmiany ustawy wypracowanej z trudem przez lata. Nowy projekt ustawy zaostrzający przepisy aborcyjne, łamie prawa kobiet i dzieci. Odcina się kobiety od badań prenatalnych. To jest zamach na prawa dziecka, które może przyjść na świat. Granice wieku kobiet zachodzących w ciąże przesunęła się z 20 do 30 lat. Tym bardziej konieczne są badania prenatalne. Szanujemy prawa kobiet do samostanowienia i decydowania o własnym losie.

Ewa Godlewska: Zamiast zaostrzania ustawy, trzeba zająć się prewencją, aby macierzyństwo było świadome i aborcja nie była potrzebna.