Michał Korol : Samorządność Ludzie Demokracja

Data dodania: 2013-12-16 10:27

Natchniony do napisania artykułu zostałem ostatnim sondażem zrobionym Millward Brown dla Faktów TVN, gdzie Leszek Miller zdobywa więcej głosów na TAK, niż sam Premier Tusk, który jest szefem rządu  najdłużej sprawującym ten Urząd. Millera już politycznie pogrzebali dawno temu, zaś sam SLD był wyszydzany i skazany na porażkę.
Miller nie robiąc sobie nic z ówczesnej sytuacji jedynie określił po czym poznać prawdziwego mężczyznę i wziął się do roboty.

Największym wyzwaniem przed partią to globalna gospodarka, która wymaga spokoju. Globalizacja to proces obiektywny. Globalizacja jest antyideologiczna i tolerancyjna, jedyny kolor jaki rozpoznaje to kolor pieniędzy. Globalizacja jest wyzwaniem zarówno dla polskiego rządu jak i samorządów. Budowanie konkurencyjności samorządów to największe wyzwanie przed jakim stoi Sojusz. SLD pisząc i budując program  ma szansę skierować Polskę na nowoczesną ścieżkę zrównoważonego  rozwoju . Warunkiem sukcesu jest spójny i rzetelny program oraz wykwalifikowani ludzie.

Obecna sytuacja wymaga wielokierunkowych przemian zarówno o charakterze fiskalnym jak i strukturalnym. Sojusz winien zaproponować jeszcze większa integrację unijną, która jest regionalną odpowiedzią na globalne procesy ekonomiczne. Sojusz powinien postawić też na kapitał ludzki.

Założenia Programowe będę przedstawiał w kolejnych wpisach w ramach  rozpoczętej  platformy programowej Sojusz dla Postępu, szczególnie uwzględniając potrzeby Polski wschodniej w tym naszego województwa.

Michał Korol

Zobacz profil polityka: Michał Korol